Lees meer
Leefbaarheid en wijkontwikkeling
Leefbaarheid en wijkontwikkeling
Bewoners waarderen het woon- en leefklimaat in hun wijk gemiddeld met een rapportcijfer 7,8. Deze goede waardering is gelijk aan het gemiddelde in stadsdeel Nijmegen-Noord (7,8) en wat hoger dan de gemiddelde waardering in Nijmegen (7,5). Het rapportcijfer voor de buurt steeg in de lange termijn, deze trend lijkt de laatste stabiel te zijn geworden.
Wijkmonitoring laat een stabiel woon- en leefklimaat zien.
Leefbaarometer.nl beoordeelt de leefbaarheid in de wijk al geruime tijd (en ook in 2020) als zeer goed. Er zijn geen aandachtsgebieden met leefbaarheidsrisico's aangegeven (beeld 2020).Een groot deel van de inwoners vindt de buurt waarin men woont het afgelopen jaar stabiel gebleven (66%).
Positieve ontwikkelingen in de woonomgeving zijn in de ogen van wijkbewoners vooral:
- meer of betere horecavoorzieningen;
- meer of betere speelvoorzieningen voor kinderen;
- meer of verbeterde groenvoorzieningen;
- meer of betere winkels;
- buurt schoner en netter, algemeen beeld;
- meer sfeer en gezelligheid.
Negatieve ontwikkelingen in de woonomgeving zijn volgens bewoners vooral:
- meer overlast van (hang)jongeren;
- drukker verkeer;
- slechtere verkeersdoorstroming
- slechter onderhoud van groenvoorzieningen;
- te veel nieuwbouw, alles wordt volgebouwd;
- meer rotzooi, zwerfvuil of afval;
- verkeersveiligheid verslechterd.
Kenmerkend voor het voorzieningenaanbod:
- Oosterhout kent enkele centraal gelegen voorzieningen voor dagelijkse verzorging: een middelgrote supermarkt, winkel met dagelijkse producten, drogisterijartikelen-uiterlijke verzorging en een apotheek. Een tweede, nabije supermarkt ligt in een buurgemeente.
- Ontmoetingsmogelijkheden zijn er in een wijkaccommodatie en in een enkele horecavestiging;
- Er is hier een gespreid aanbod aan huisartsen, tandartsen of fysiotherapie;
- Voor sporten en bewegen zijn er in de wijk een sportpark, sportzaal en enkele verenigingen. In de openbare ruimte zijn er diverse sport- en speelplekken, behoorlijk verspreid over de wijk.
Een verhoudingsgewijs klein aandeel inwoners ervaart hier onveiligheidsgevoelens. Zo'n 7% voelt zich vaak of soms onveilig in de eigen woonomgeving (Nijmegen 17%). Het aandeel inwoners dat jongerenoverlast aangeeft is enigszins bovengemiddeld. Dat zien we ook terug in de politiecijfers, er is overlast gemeld van jongeren. De overige politiecijfers geven een gunstig veiligheidsbeeld.
De aanvankelijke bevolkingstoename in Oosterhout is gestagneerd, zeker de laatste 5 jaar. Na een sterke nadruk op gezinnen met jonge kinderen (veel 0-11 en 25-39 jarigen) is het nu een wijk waar ook oudere gezinnen, met pubers en ouders tussen 40-59 jaar wonen. Door de nieuwbouw de afgelopen jaren in deze wijk is de buurt diverser geworden qua populatie, een positieve ontwikkeling volgens de wijkprofessionals.
Sterktes en aantrekkingskracht
Sterktes en aantrekkingskracht
De stedenbouwkundige structuur van deze hooggewaardeerde woonwijk is gericht op inpassing in het landschap. Park de Rietgraaf en het gebied rondom het eiland zijn groene zones binnen de wijk. Een karaktervol herkenningspunt in Oosterhout is de Griftdijk. In de noordelijke helft van het gebied, dat tegen de A15 aan ligt, zijn bedrijven en instellingen gevestigd.
Oosterhout kent relatief veel maatschappelijk sterke inwoners:
- Veel hoogopgeleiden (55% in 2019, versus 42% in Nijmegen). Veel mensen in de hoogste welstandsklasse.
- Weinig huishoudens met een laag inkomen (5,7% huishoudens tot 110% sociaal minimum, Nijmegen: 15,5% in 2019). Een laag aandeel inwoners die een participatiewet uitkering heeft: 2,1% van de 14-65-jarigen, Nijmegen 6,6% (2021). Weinig huishoudens (1,9%) doen een beroep op minimaal 5 ondersteuningsregelingen (inkomen, zorg, welzijn).
- De instromende bewoners lijken maatschappelijk sterk, slechts een gering aandeel is aangewezen op ondersteuningsregelingen (2,65% van de instroom in 2019).
Het overgrote deel van de inwoners is gehecht aan de eigen buurt: 82% (70% in Nijmegen, 2021). Wijkprofessionals merken ook dat er verschillende projecten en initiatieven worden gedragen door een groep enthousiaste inwoners.
Veel inwoners vinden de wegen in de buurt hier goed onderhouden: een verhoudingsgewijs hoge 74% (Nijmegen 60% in 2021). Ook zijn inwoners tevreden over de netheid van de buurt (84% in 2021) en over groenvoorzieningen in de wijk.
De woningen in Oosterhout (97% laagbouw) liggen over het algemeen goed in de markt, tegelijkertijd zijn deze meer betaalbaar. De waarde ligt gemiddeld €11.000,- lager dan bij soortgelijke woningen in andere delen van Nijmegen. Dit komt bijvoorbeeld door de afstand tot het centrum. De waardevergelijking is modelmatig.
Aandachtspunten
Aandachtspunten
Buurtproblemen die volgens bewoners met voorrang moeten worden opgepakt:
- verkeersveiligheid, 30km borden gewenst;
- overlast van (hang)jongeren;
- bepaalde verkeerssituaties;
- onderhoud groenvoorzieningen;
- winkelvoorzieningen;
- geluidsoverlast;
- meer, betere voorzieningen voor jongeren;
- tekort aan voorzieningen;
- slechte verkeersdoorstroming;
- de inrichting van bepaalde straten, wegen, kruispunten of rotondes.
Oosterhout is een rustige, groene woonwijk. In vergelijking met de andere wijken in Nijmegen-Noord wonen er veel gezinnen met oudere jeugd of ‘empty-nesters’. De tevredenheid over voorzieningen voor dagelijkse boodschappen blijft echter achter.
Veel bewoners hebben hier overlast van hondenpoep (35% versus 27% in Nijmegen in 2021).
Zo'n 18% van de inwoners geeft aan dat overlast van groepen jongeren vaak voorkomt (Nijmegen 13% in 2021). Vooral voor de groeiende groep jeugdigen in de wijk is er weinig te doen, zo geven wijkprofessionals aan. Op dit moment speelt de overlast met name rond De Klif.
Openbaar vervoer-aanbod is voor bewoners en wijkprofessionals een aandachtspunt.