Lees meer
Leefbaarheid en wijkontwikkeling
Leefbaarheid en wijkontwikkeling
Bewoners waarderen het woon- en leefklimaat in Grootstal gemiddeld met een rapportcijfer 7,6. Deze waardering tussen ruim voldoende en goed is vergelijkbaar met de gemiddelden voor stadsdeel Nijmegen-Zuid (7,4) en Nijmegen (7,5). Na 2017 is het rapportcijfer voor de buurt zichtbaar gestegen.
Wijkmonitoring laat een stabiel woon- en leefklimaat zien.
Leefbaarometer.nl beoordeelt de leefbaarheid in de wijk in 2020 als ruim voldoende. Er zijn geen aandachtsgebieden met leefbaarheidsrisico's aangegeven (beeld 2020).
Bewoners zijn volgens wijkprofessionals veel op zichzelf, kiezen hier vaak bewust voor. Men laat elkaar over het algemeen met rust, er is weinig bewonersparticipatie. Toenemende vergrijzing.
Een relatief groot deel van de inwoners vindt de buurt waarin men woont het afgelopen jaar achteruit gegaan: 29%. Het grootste vindt de buurt stabiel gebleven (63%). Zo’n 9% vindt de buurt vooruitgegaan.
Negatieve ontwikkelingen in de woonomgeving zijn volgens bewoners vooral:
- meer rotzooi, zwerfvuil of afval;
- onderhoud en staat van wegen, algemeen beeld;
- slechter onderhoud van groenvoorzieningen;
- openbare ruimte slecht, niet aangepakt.
Positieve ontwikkelingen in de woonomgeving zijn in de ogen van wijkbewoners vooral:
- meer groenvoorzieningen;
- meer onderhoud groenvoorzieningen;
- verjonging van de buurt;
- kwaliteit van de woningen verbeterd.
Kenmerkend voor het voorzieningenaanbod:
- Er zijn diverse voorzieningen voor dagelijkse verzorging in de wijk: een grote supermarkt en enkele winkels voor dagelijkse producten en drogisterijartikelen/uiterlijke verzorging.
- Een wijkaccommodatie en een paar horeca-vestigingen geven ontmoetingsmogelijkheden voor wijkbewoners.
- Er is hier een gespreid aanbod aan huisartsen, tandartsen (in mindere mate) en fysiotherapie;
- Een gymzaal, sportverenigingen en fitness vormen het aanbod voor sporten en bewegen. Ook zijn er in nabij gelegen wijken diverse mogelijkheden, en is Park Brakkenstein en het buitengebied van Heumensoord nabij. In de openbare ruimte zijn er diverse sport- en speelplekken, behoorlijk verspreid over de wijk.
Een verhoudingsgewijs klein aandeel inwoners ervaart hier onveiligheidsgevoelens, en de ontwikkeling na 2017 is gunstig. Zo'n 7% voelt zich vaak of soms onveilig in de eigen woonomgeving (Nijmegen 17%).
Grootstal toont relatief gunstige veiligheidscijfers. Voorvallen als auto-inbraak, fietsendiefstal (incl. brom-/snorfietsen), bedreiging/mishandeling, jeugdoverlast of vernieling zijn in de politiecijfers onder gemiddeld zichtbaar en zijn ook vaak dalende.
De leeftijdsopbouw is tamelijk gemiddeld. In de periode 2011-2021 zien we het aantal kinderen/jongeren en de groep 40-59 jaar teruglopen, maar de andere leeftijdsklassen in omvang toenemen.
Sterktes en aantrekkingskracht
Sterktes en aantrekkingskracht
Deze gewaardeerde woonwijk heeft een ruim aanbod aan goedkope en middeldure huurwoningen, in laagbouw en etagebouw. Er is hier veel stedenbouwkundige afwisseling, ook vanwege de hoogteverschillen. In Grootstal zien we diverse oude verbindingen zoals de Grootstalselaan, de St. Jacobslaan en de Van Peltlaan. In het noordwestelijk deel van de wijk liggen verschillende bedrijven. In het zuidelijk deel is begin negentiger jaren het nieuwbouwplan Klein Grootstal gerealiseerd.
Wijkprofessionals zien dit als een rustige woonwijk met een diversiteit aan woningen, ruim opgezet met een klein winkelcentrum, eigen school en wijkcentrum. De buurttuin heeft een positieve uitstraling.
Het aantal verhuizingen is hier verhoudingsgewijs laag.
Ruim een derde van de inwoners signaleert overlast van groepen jongeren op bepaalde momenten. Zo'n 55% ervaart (bijna) nooit overlast, een verhoudingsgewijs gunstig beeld (Nijmegen 45% nooit overlast in 2021).
Een grote groep inwoners (60%) geeft aan dat overlast van omwonenden (bijna) nooit voorkomt in hun buurt (Nijmegen 51% in 2021).
De tevredenheid over winkels voor dagelijkse boodschappen, mogelijkheden voor sporten en bewegen en voorzieningen voor jongeren is hier hoog.
Aandachtspunten
Aandachtspunten
Buurtproblemen die volgens bewoners met voorrang moeten worden opgepakt:
- gebrekkig onderhoud of slechte staat van wegen;
- rotzooi, zwerfvuil of afval;
- afvalbakken, afvalcontainers (tekort, bijplaatsingen);
- gebrek aan parkeermogelijkheden;
- onderhoud groenvoorzieningen;
- de inrichting van bepaalde straten, wegen, kruispunten of rotondes;
- hoeveelheid groenvoorzieningen;
- overlast van hardrijdend verkeer;
- afvalinzameling kan beter;
- horecavoorzieningen overlast.
De woningen liggen hier wat minder goed in de markt, tegelijkertijd zijn deze meer betaalbaar. De waarde ligt gemiddeld €6.000,- lager dan bij soortgelijke woningen in andere delen van Nijmegen. Dit komt bijvoorbeeld door het imago van de wijk of afstand tot het centrum. De waardevergelijking is modelmatig.
Er is relatief veel doorstroming in de appartementen beschreven. De openbare ruimte is volgens wijkprofessionals op sommige plekken saai en grijs, rommelig en moeilijk begaanbaar. Een kleine 46% van de bewoners vindt de wegen in de buurt hier goed onderhouden, maar een verhoudingsgewijs hoge 34% ziet op dit vlak problemen (Nijmegen 23% in 2021).
Wijkprofessionals valt de geringe sociale cohesie op. Weinig contacten bewoners onderling, velen leven voor zichzelf, er zijn weinig (bewoners)activiteiten. Ook zijn er niet veel ontmoetingsplekken in de wijk, de Schakel is de enige plek in de wijk waar activiteiten worden georganiseerd, maar is beperkt qua ruimte.
Initiatieven in de wijk komen vaak moeilijk van de grond. Aan de ene kant geven mensen naar wijkprofessionals aan behoefte te hebben aan meer activiteiten, aan de andere kant blijft deelname heel laag. Het initiatief Stadstuin de Groene Schakel is een positieve uitzondering. Het heeft een gunstig effect gehad op ontmoeten en verbinden in de wijk.
Deze wijk kent enige recente jeugdproblematiek, zo is door wijkprofessionals aangegeven.
Problemen blijven veel achter de voordeur. Huishoudensproblemen hangen onder meer samen met taalbeheersing, opleidingskansen, armoede en leefstijl (overgewicht). Er wonen relatief veel laag opgeleiden 29% in 2019 versus 22% in Nijmegen. Dit is de afgelopen jaren wel afgenomen. De wijk kent een behoorlijk hoog, en ook duidelijk toegenomen aandeel uitkeringen: bijna 9,5% van de 14-65-jarigen, Nijmegen bijna 6,6% (2021, Participatiewet). Zo'n 13% van de huishoudens wordt hier tot de laagste welstandsklasse gerekend (Nijmegen 4%).