Lees meer
Leefbaarheid en wijkontwikkeling
Leefbaarheid en wijkontwikkeling
Bewoners waarderen het woon- en leefklimaat in hun wijk gemiddeld met een rapportcijfer 7,3. Deze ruime voldoende is wat lager dan het gemiddelde in stadsdeel Nijmegen-Oud-West (7,5) en de gemiddelde waardering in Nijmegen (7,5). Het rapportcijfer voor de buurt heeft zich in de lange termijn verbeterd.
Woon- en leefklimaat ontwikkelen zich de laatste jaren gunstig: een positieve wijkontwikkeling. De waardering voor de woonbuurt stijgt al langere tijd, veel bewoners en wijkprofessionals zien de buurt zich positief ontwikkelen. De waarde van woningen neemt toe, leefbaarheid, veiligheid en dagelijkse voorzieningen worden gunstiger beoordeeld.
Leefbaarometer.nl beoordeelt de leefbaarheid in de wijk in 2020 als ruim voldoende, in 2012 was dat nog zwak. Er zijn geen aandachtsgebieden met leefbaarheidsrisico's aangegeven (beeld 2020).
Een relatief hoog aandeel van 34% vindt de buurt waarin men woont het afgelopen jaar vooruitgegaan. Zo’n 20% zag vooral achteruitgang. De marktwaarde van woningen is in de wijk sterk toegenomen, wat erop duidt dat de woningmarktpositie is verbeterd. De woningprijzen in deze wijk zijn inmiddels vergelijkbaar met soortgelijke woningen in andere delen van Nijmegen (modelmatige prijsvergelijking).
Veel wijkprofessionals vinden dat deze “van oorsprong een echte volkswijk” door de herstructurering in voorgaande jaren positieve ontwikkeling heeft doorgemaakt. Nieuwe instroom in de wijk heeft gezorgd voor een minder eenzijdige bevolkingsopbouw. Zij kenmerken de wijk als een mix van de echte kuulers ( zijn er geboren en opgegroeid) met en zonder migratieachtergrond en nieuwe bewoners die na de renovaties hier zijn komen wonen. Een mix van kansarm en kansrijk. Een wijk met een no-nonsens mentaliteit waar oude en nieuwe bewoners elkaar respecteren en accepteren. Kleurrijk, vol leven, groen, maar ook afval en hondenpoep.
Positieve ontwikkelingen in de woonomgeving zijn in de ogen van wijkbewoners vooral:
- nieuwbouw in de wijk;
- verjonging van de buurt;
- meer of betere winkels;
- leefbaarheid in de buurt vooruitgegaan.
Negatieve ontwikkelingen in de woonomgeving zijn volgens bewoners vooral:
- meer rotzooi, zwerfvuil of afval;
- meer overlast hardrijdend verkeer;
- meer drugsoverlast, junks, dealers;
- minder of te weinig parkeerplaatsen;
- slechter onderhoud van groenvoorzieningen;
- diverse overlastsituaties.
Wijkprofessionals wijzen op een grotere betrokkenheid van (nieuwe) bewoners, die tevens mondiger zijn. De meldingsbereidheid bij overlast, deelname aan activiteiten en het meedenken over de openbare ruimte zijn toegenomen de afgelopen jaren.
Kenmerkend voor het voorzieningenaanbod:
- Wolfskuil profiteert van het aanbod voor dagelijkse verzorging in de naastgelegen wijken Biezen en Hees. Zelf kent de wijk enkele verkooppunten voor dagelijkse producten en een kleine supermarkt.
- Diverse horecavoorzieningen en wijkaccommodaties geven ontmoetingsmogelijkheden aan bewoners. Nijmegen-Centrum is nabij.
- Er is hier een wat beperkter aanbod aan huisartsen of tandartsen.
- Binnen Wolfskuil ligt een beweegroute, ook zijn er enkele sportverenigingen. In de omringende wijken zijn meer voorzieningen voor sporten en bewegen aanwezig. In de openbare ruimte zijn er diverse sport- en speelplekken, behoorlijk verspreid over de wijk. Twee wijkspeeltuinen complementeren het aanbod.
Zo'n 16% van de inwoners voelt zich vaak of soms onveilig in de eigen woonomgeving. Dat is redelijk vergelijkbaar met het stedelijk gemiddelde (17%), in een gunstige langjarige trend (afnemend). Deze mensen geven diverse redenen en oorzaken aan, vaker genoemd zijn:
- mensen in de buurt die ik vanwege hun gedrag niet vertrouw;
- drugsdealers en/of drugsverslaafden in de buurt;
- zwervers in de buurt.
Het aandeel inwoners dat drugsoverlast aangeeft is enigszins bovengemiddeld. Ook overlast van zwervers en daklozen wordt hier door bewoners wat vaker naar voren gebracht.
Het aantal geregistreerde woninginbraken en fietsendiefstallen (incl. brom-/snorfietsen) is duidelijk afgenomen.
Zoals in veel stadswijken zien we hier in de periode 2011-2021 een toename van 60-79 jarigen, en daarnaast een afname van de groep 18-24 jarigen.
De bevolkingsomvang is na duidelijke groei de afgelopen jaren nu stabiel. Verhoudingsgewijs hoog aandeel bewoners met een niet-westerse achtergrond. De leeftijdsopbouw is tamelijk gemiddeld.
Sterktes en aantrekkingskracht
Sterktes en aantrekkingskracht
Woon- en leefklimaat ontwikkelen zich de laatste jaren gunstig in deze oude volkswijk. De lange termijn-waardering voor de woonbuurt stijgt, zo ook de marktwaarde van woningen. Veel bewoners en wijkprofessionals zien de buurt zich positief ontwikkelen. Het gebied heeft karakter, met een aantal grotere lanen die de structuur van de oude veldwegen volgen en kleinere woonstraten en pleinen. Het heet wel ‘de kuul’ omdat deze buurt ten opzichte van de stuwwal (Graafseweg) in een kuil ligt.
Naar verhouding staan er in Wolfskuil veel laagbouwwoningen (71% in 2021), een gewilde woningcategorie. Wijkprofessionals vinden de ligging van de wijk in nabijheid van het centrum in combinatie met de grotere differentiatie in woningtypen (koop vs. huur) sterk. Een prettige wijk met veel groen.
Wijkprofessionals zien in zijn algemeenheid een verbeterd sociaal klimaat door de instroom van andere bevolkingsgroepen. Het samenleven van etnische groepen gaat daarbij naar verhouding goed. Er wonen hier veel Nijmegenaren van niet-westerse afkomst. Meer dan de helft van de inwoners vindt het samenleven van diverse etnische groepen goed gaan (55%, in Nijmegen is dat gemiddeld 46% in 2021), 6% vind dat hier niet goed gaan.
Het aanbod aan winkels en voorzieningen is sterk. Bijvoorbeeld het winkelaanbod aan de Molenweg. De tevredenheid over winkels voor dagelijkse boodschappen is hier hoog. Er is een divers aanbod aan wijkvoorzieningen dat allerlei bewoners kan aanspreken en waar mogelijkheden zijn voor ontmoeting en activiteiten. Denk aan Villa-Nova, Wijkfabriek, De Hobby en Titus Brandsma. Ook de beheerde speeltuinen 't Veldje en 't Boerenlandje zijn voor veel bewoners (en kinderen) een vaste baken.
Aandachtspunten
Aandachtspunten
Buurtproblemen die volgens bewoners met voorrang moeten worden opgepakt:
- rotzooi, zwerfvuil of afval;
- drugsoverlast, junks, dealers;
- overlast van hardrijdend verkeer;
- geluidsoverlast;
- hoeveelheid groenvoorzieningen;
- bepaalde verkeerssituaties;
- tekort aan parkeerplaatsen;
- verkeersdrempels, voorzieningen om hard rijden te voorkomen
- hondenpoep;
- woningen te duur, schaars.
De meeste inwoners zijn tevreden met groenvoorzieningen in de buurt, maar een relatief hoge 30% is dat niet. Deze mensen geven diverse redenen en oorzaken aan, veel genoemd zijn:
- Te weinig groen;
- Ontevreden over onderhoud groen;
- Er ligt te veel rommel tussen het groen;
- Te weinig soorten bomen of struiken.
Wijkprofessionals zien stenige buurten met een tekort aan groen, vooral in de tuinen van bewoners.
Een meerderheid van de inwoners vindt de buurt voldoende schoon (57%), maar een groep van 40% ziet problemen op dit vlak (in Nijmegen is dat 27% in 2021).
Relatief veel inwoners ervaren parkeeroverlast in de buurt.
Bewoners zijn qua voorzieningen kritisch(er) over mogelijkheden voor sporten of bewegen en voorzieningen voor jongeren.
Daar waar nieuw ingestroomde bewoners volgens wijkprofessionals vaak een meerwaarde zien in een wijk met heel diverse bewoners (en ook wel contact zoeken) ervaren oud-bewoners (“kuulers”) vooral verlies van eerdere saamhorigheid. Het aantal bewonersinitiatieven neemt af.
Er wonen veel mensen met een migratie-achtergrond in Wolfskuil, die ook al heel lang in de wijk wonen, maar etnische groepen blijven veelal op zichzelf.
Een deelgebied dat volgens wijkprofessionals aandacht vraagt is de omgeving Florapark. Dit in relatie tot vernielingen aan gebouwen en overlast van dak en thuislozen. Het is belangrijk dat Florapark een veilige omgeving blijft zodat kinderen daar zelfstandig kunnen spelen.
De Koninginnelaan is ook benoemd als aandachtsgebied, vanwege parkeeroverlast en te hard rijden, afvalproblematiek en aanloop van verslaafden uit de stad.
Overlast van drugsgebruikers in de wijk is een algemeen aandachtspunt in de ogen van wijkprofessionals. Zoals eerder gezegd is het aandeel inwoners dat drugsoverlast aangeeft enigszins bovengemiddeld. Ook overlast van zwervers en daklozen wordt hier door bewoners wat vaker naar voren gebracht.
Een deel van de inwoners is en blijft maatschappelijk kwetsbaar:
- Het aandeel kwetsbare huishoudens met een stapeling van ondersteuningsregelingen is met 7% in 2020 (inkomen, zorg, welzijn) verhoudingsgewijs hoog. Er wonen relatief veel laag opgeleiden 29% in 2019 versus 22% in Nijmegen. Dit is de afgelopen jaren wel afgenomen.
- 19,7% van de huishoudens heeft een inkomen tot 110% sociaal minimum (Nijmegen: 15,5% in 2019).
De wijk kent een behoorlijk hoog, en ook duidelijk toegenomen aandeel uitkeringen: 9,6% van de 14-65-jarigen, Nijmegen 6,6% (2021, Participatiewet).
Verkamering speelt een rol, ondanks het feit dat hier veel sociale huurwoningen staan. Vooral in concentraties van oudere woningen aan doorgaande wegen is veel kamerbewoning te zien. In 2021 heeft een kleine 4% van de adressen een vergunning. Vermoedelijk zijn er ook kamers zonder vergunning.