Lees meer
Leefbaarheid en wijkontwikkeling
Leefbaarheid en wijkontwikkeling
Bewoners waarderen het woon- en leefklimaat in hun wijk gemiddeld met een rapportcijfer 7,0. Deze ruime voldoende is vergelijkbaar met het gemiddelde in stadsdeel Lindenholt (7,1) en duidelijk lager dan de gemiddelde waardering in Nijmegen (7,5). Het rapportcijfer voor de buurt is in de lange termijn redelijk gelijkmatig, en de laatste jaren stabiel.
Wijkmonitoring laat een stabiel woon- en leefklimaat zien.
Leefbaarometer.nl beoordeelt de leefbaarheid in de wijk in 2020 als voldoende, in 2012 was dat het oordeel zwak. Een klein deel van de wijk, aan de westkant, is als aandachtsgebied met leefbaarheidsrisico's aangegeven (beeld 2020).
Een wat hoger aandeel van 30% vindt de buurt waarin men woont het afgelopen jaar achteruitgegaan. De grootste groep vond de wijk stabiel (58%), een kleiner deel zag vooral vooruitgang (12%).
Negatieve ontwikkelingen in de woonomgeving zijn in de ogen van wijkbewoners vooral:
- meer rotzooi, zwerfvuil of afval;
- minder of te weinig parkeerplaatsen;
- algemene parkeersituatie, meer parkeeroverlast;
- slecht onderhoud en/of staat van trottoirs en wandelpaden.
Positieve ontwikkelingen in de woonomgeving zijn volgens bewoners vooral:
- meer groenvoorzieningen;
- straatverlichting verbeterd;
- meer of betere horecavoorzieningen;
- nieuwe of opgeknapte speel- en sportplekken.
Zo'n 14% van de inwoners voelt zich vaak of soms onveilig in de eigen woonomgeving. Dat is redelijk vergelijkbaar met het stedelijk gemiddelde (17%). Deze mensen geven diverse redenen en oorzaken aan, vaker genoemd zijn mensen in de buurt die ik vanwege hun gedrag niet vertrouw en drugsdealers of drugsverslaafden in de buurt.
Uit de politiecijfers lijkt de veiligheidssituatie voor De Kamp vergelijkbaar met het gemiddelde Nijmeegse beeld. Er zijn hier relatief gezien wat minder fietsendiefstallen (incl. brom-/snorfietsen).
Kenmerkend voor het voorzieningenaanbod:
- De Kampwijken hebben beperkte eigen voorzieningen voor dagelijkse verzorging: een kleine supermarkt, apotheek en winkel in drogisterijartikelen-uiterlijke verzorging. In de aangelegen wijken liggen grote supermarkten, winkels met dagelijkse producten en stadsdeelcentrum Dukenburg.
- Ontmoetingsmogelijkheden zijn er in enkele (formele en informele) wijkaccommodaties en diverse horecavestigingen.
- Er is hier een gespreid aanbod aan huisartsen, tandartsen of fysiotherapie.
- Voor sporten en bewegen zijn er een sportzaal en enkele verenigingen. In de openbare ruimte zijn er diverse sport- en speelplekken, behoorlijk verspreid over de wijk.
We zien een lichte terugloop van het aantal inwoners in de periode 2011-2021. In Lindenholt speelt een duidelijk ontgroening en vergrijzing: een flinke daling van het aantal kinderen of jongeren en 40-59 jarigen, en een grote stijging van de groep 60-79 jarigen.
Sterktes en aantrekkingskracht
Sterktes en aantrekkingskracht
De Kamp ligt tegen het Maas-Waalkanaal aan, wat een interessant woonmilieu geeft. De zes buurten zijn heel divers. In De Voorstenkamp staan alleen huurwoningen waarvan bijna de helft etagewoningen. De Geerkamp, De Hoefkamp en De Kluijskamp kennen hoofdzakelijk laagbouwkoopwoningen, een gezochte woningcategorie. In De Gildekamp en De Wellenkamp is de woningvoorraad het meest gemengd. Groen is vooral rondom de woonbuurten te vinden. Vlakbij ligt ook de 'Brabantse Poort': meubelboulevard, NS-station Nijmegen-Dukenburg, appartementencomplexen en kantoorgebouwen.
Een groot deel van de inwoners is gehecht aan de eigen buurt: 63% (70% in Nijmegen, 2021). Maar er is hier ook een groep (33%) die niet aan de buurt is gehecht. De Kamp heeft een relatief honkvaste bevolking: verhoudingsgewijs laag aantal vestigers en vertrekkers jaarlijks (jaarlijks ruim 10%). Ook wijkprofessionals geven aan dat veel mensen niet weg willen uit Lindenholt, vanwege de relatief ruime woningen met veel groen en water in de buurt.
Er wonen hier veel Nijmegenaren van niet-westerse afkomst. Een behoorlijk deel van de inwoners (36%) vindt het samenleven van diverse etnische groepen goed gaan, ruim 7% geeft aan dat hier niet goed gaat (in Nijmegen is dat 9% in 2021).
In deze wijk staan met name laagbouwwoningen (72,6%). De woningen liggen hier wat minder goed in de markt, tegelijkertijd zijn deze meer betaalbaar. Gemiddeld genomen ligt de waarde hier €24.000,- lager dan bij soortgelijke woningen in andere delen van Nijmegen. Dit komt bijvoorbeeld door het imago van de wijk of afstand tot het centrum. De waardevergelijking is modelmatig.
Volgens wijkprofessionals is het woon- en leefklimaat de laatste jaren flink verbeterd. Het is rustiger in de wijk, het imago is ook verbeterd. Bewoners nemen initiatieven om de stenige omgeving te vergroenen. Dit heeft een positief effect op de fysieke leefomgeving en de leefbaarheid.
Aandachtspunten
Aandachtspunten
Buurtproblemen die volgens bewoners met voorrang moeten worden opgepakt:
- rotzooi, zwerfvuil of afval;
- tekort aan parkeerplaatsen;
- overlast van (hang)jongeren;
- parkeeroverlast;
- meer, betere voorzieningen voor jongeren;
- drugsoverlast, junks, dealers;
- onderhoud groenvoorzieningen;
- gebrek aan parkeermogelijkheden;
- hondenpoep;
- gebrekkig onderhoud of slechte staat trottoirs en wandelpaden.
Een duidelijke meerderheid van de inwoners vindt de buurt voldoende schoon (60%), maar een groep van 37% ziet problemen op dit vlak (in Nijmegen is dat 27% in 2021). Wijkprofessionals geven aan dat in sommige buurten afval- en dumpingsproblemen zijn. Veel bewoners hebben hier overlast van hondenpoep (38% versus 27% in Nijmegen in 2021). Ook vernielingen zijn volgens bewoners een probleem. Bijna 19% vindt dat er veel wordt vernield in de buurt (Nijmegen: 9% in 2021).
Deze wijk heeft te maken met instroom van kwetsbare huishoudens, zo’n 4% van de zich vestigende personen is sterk van maatschappelijke ondersteuning afhankelijk. Wijkprofessionals geven aan dat dit onder meer een probleem is op het moment dat er wrijvingen ontstaan met bewoners die er al langer wonen.
Het aantal mensen dat zich inzet voor de buurt is relatief laag (20% versus 32% in Nijmegen). Wijkprofessionals geven bijvoorbeeld aan dat het contact tussen buren niet vanzelfsprekend is. Er bestaat wel een hoge tolerantie naar andere leefstijlen en culturen in de wijk.
Zo'n 16% van de inwoners geeft aan dat overlast van groepen jongeren vaak voorkomt (Nijmegen 13% in 2021).
Wijkprofessionals geven aan dat de Kamp het meer versteende deel van Lindenholt is. Het is een mix van (sociale)huur en koopwoningen dat een divers beeld geeft. Er zijn verschillende voorzieningen zoals scholen en sportverenigingen. Er mist echter aan ontmoetingsmogelijkheden (zoals een wijkcentrum). De tevredenheid over plekken om elkaar te ontmoeten en over voorzieningen voor jongeren blijft hier achter.
Parkeergelegenheid in de buurt is voor bewoners een aandachtspunt. Ruim 16% van de bewoners is niet tevreden over openbaar vervoer in de buurt.