Lees meer
Leefbaarheid en wijkontwikkeling
Leefbaarheid en wijkontwikkeling
Bewoners waarderen het woon- en leefklimaat in hun wijk (bestaande uit Willemskwartier, Landbouwbuurt en Muntenbuurt) gemiddeld met een rapportcijfer 7,1. Deze ruime voldoende ligt duidelijk lager dan de gemiddelden in stadsdeel Nijmegen-Midden (7,7) en in Nijmegen (7,5).
Het rapportcijfer voor de buurt verbeterde zich over de lange termijn, en is de laatste jaren stabiel.
Wijkmonitoring laat een stabiel tot positieve wijkontwikkeling zien. Over lange termijn blijven de waardering van het woon- en leefklimaat en de beoordeling van de leefbaarheid verbeteren. Wijkprofessionals geven aan dat herstructurering en imagoverbeteringen hieraan ten grondslag liggen.
Leefbaarometer.nl beoordeelt de leefbaarheid in de wijk in 2020 als ruim voldoende, Nije Veld laat in de loop der jaren steeds gunstiger leefbaarheidsscores zien. Een substantieel deel van de wijk, centraal gelegen, is als aandachtsgebied met leefbaarheidsrisico's aangegeven (beeld 2020).
Het grootste deel van de inwoners vindt de buurt waarin men woont het afgelopen jaar stabiel gebleven (63%). Zo’n 14% vindt de buurt vooruitgegaan, 23% zag vooral achteruitgang.
Positieve ontwikkelingen in de woonomgeving zijn in de ogen van wijkbewoners vooral:
- meer groenvoorzieningen;
- meer of betere winkels;
- meer of betere speelvoorzieningen voor kinderen;
- meer of betere horecavoorzieningen;
- verbetering van groenvoorzieningen, algemeen beeld;
- onderhoud en staat van de wegen verbeterd;
- nieuwbouw in de wijk.
Negatieve ontwikkelingen in de woonomgeving zijn volgens bewoners vooral:
- meer rotzooi, zwerfvuil of afval;
- meer drugsoverlast, junks, dealers;
- drukker verkeer;
- meer overlast van (hang)jongeren;
- meer geluidsoverlast;
- meer overlast hardrijdend verkeer;
- minder of te weinig parkeerplaatsen.
Veel wijkprofessionals vinden dat de wijk in zijn totaliteit de afgelopen 2 jaren vooruit is gegaan. Het deelgebied Willemskwartier ontwikkelde zich volgens wijkprofessionals de afgelopen jaren in allerlei opzichten gunstig. Aan de basis stonden grootschalige publieke investeringen: corporatiewoningen, bundeling van wijkvoorzieningen en verbetering van de openbare ruimte. Van oudsher zijn er hier volgens hen nog wel bepaalde imagoproblemen, die te maken hebben met de kenmerken van achterstandsbuurt.
Kenmerkend voor het voorzieningenaanbod:
- De wijk kent een middelgrote - en twee kleine supermarkten. Daarnaast zijn er diverse winkels in dagelijkse benodigdheden. Nije Veld profiteert ook van het aanbod in de zuidelijk gelegen wijk Hazenkamp (voorzieningen Groenestraat).
- Twee van de drie buurten zijn voorzien van een gemeentelijke wijkaccommodatie. Bovendien zijn er diverse horecavestigingen waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten, vooral aan de randen van de wijk.
- Er is hier aanbod aan huisartsen, tandartsen of fysiotherapie, vooral aan de randen van de wijk.
- Naast een centraal gelegen sportzaal zijn hier een sporthal, fitness en diverse verenigingen aanwezig. In de openbare ruimte zijn er diverse sport- en speelplekken, behoorlijk verspreid over de wijk. Ook zijn er een Cruyff Court en een wijkspeeltuin.
Zo'n 18% van de inwoners voelt zich vaak of soms onveilig in de eigen woonomgeving. Dat is redelijk vergelijkbaar met het stedelijk gemiddelde (17%). Deze mensen geven diverse redenen en oorzaken aan, vaker genoemd zijn:
- mensen in de buurt die ik vanwege hun gedrag niet vertrouw;
- drugsdealers en/of drugsverslaafden in de buurt;
- groepen jongeren op straat in de buurt.
Nije Veld heeft jaren gekend waarbij bedreigingen en mishandelingen, woninginbraken en jeugdoverlast verhoudingsgewijs veel werden geregistreerd. Maar over de gehele linie zijn meldingen en aangiften de laatste jaren duidelijk teruggelopen. Qua ontwikkeling is het veiligheidsbeeld in de wijk op basis van registraties relatief gunstig. Wel blijft het aandeel inwoners dat drugsoverlast aangeeft, of drugsoverlast als één van de belangrijkste buurtproblemen ziet, bovengemiddeld.
Bevolkingsgroei in de periode 2011-2016 door nieuwbouw en herstructurering. Nije Veld kende in bijna alle leeftijdsklassen groei. De bevolkingsomvang is de afgelopen jaren stabiel. Het aandeel bewoners met een niet-westerse achtergrond is verhoudingsgewijs hoog. De leeftijdsopbouw is tamelijk gemiddeld.
Verkamering speelt een zekere rol, maar het aandeel verkamerde panden is niet heel opvallend. In 2021 heeft tussen de 2% en 3% van de adressen hiervoor een vergunning. Mogelijk zijn er ook kamers zonder vergunning.
Sterktes en aantrekkingskracht
Sterktes en aantrekkingskracht
De diverse buurten (Willemskwartier, Landbouwbuurt, Muntenbuurt) zijn heel karakteristiek en herkenbaar. De ligging nabij stadscentrum en centraal station (83% is tevreden over openbaar vervoer in de buurt) en het voorzieningenniveau zijn aantrekkelijk. De huren zijn naar verhouding laag (veel sociale huurwoningen). Een gevarieerd aanbod aan huur- en koopwoningen draagt volgens wijkprofessionals bij aan het succes van dit gebied.
In Nije Veld zijn er aan de Willemsweg (winkelstraat met etnisch profiel) en Groenestraat allerlei voorzieningen en winkels aanwezig. De tevredenheid over winkels voor dagelijkse boodschappen en plekken om elkaar te ontmoeten is hier hoog. Wijkprofessionals wijzen op de vele speelvoorzieningen in de wijk voor kinderen, denk aan twee grote speeltuinen in de wijk voor kinderen en een Cruyffcourt voor jongeren.
In combinatie met Basisschool Het Kleurrijk zijn in voorzieningenhart ’t Hert meerdere instellingen en wijkvoorzieningen gevestigd. Wijkprofessionals roemen het feit dat dit wijkcentrum echt als voorzieningenhart in de wijk fungeert waar ontzettend veel bewoners gebruik van maken. Volgens hen een mooie en zeer gewilde ontmoetingsplek voor bewoners en beroepskrachten.
Het Willemskwartier plukt momenteel de vruchten van een afgeronde totaalaanpak gericht op woningen, openbare ruimte en ondergrondse infrastructuur. De mix die daardoor is ontstaan tussen bewoners (ook vanwege de nieuwbouw) vormt volgens wijkprofessionals een sterk punt. Er leven diverse culturen, er zijn actieve bewoners die hart hebben voor hun wijk, er zijn diverse bewonersinitiatieven om activiteiten te organiseren voor jong en oud.
Aandachtspunten
Aandachtspunten
Buurtproblemen die volgens bewoners met voorrang moeten worden opgepakt:
- rotzooi, zwerfvuil of afval;
- hondenpoep;
- overlast van (hang)jongeren;
- drugsoverlast, junks, dealers;
- overlast van hardrijdend verkeer;
- bepaalde verkeerssituaties;
- onderhoud groenvoorzieningen;
- parkeeroverlast;
- afvalinzameling kan beter;
- de inrichting van bepaalde straten, wegen, kruispunten of rotondes.
Een meerderheid van de inwoners vindt de buurt voldoende schoon (53%), maar een (grote) groep van 46% ziet problemen op dit vlak (in Nijmegen is dat 27% in 2021). In de openbare ruimte zien De meeste bewoners vinden de straatverlichting in orde (78%), maar een groep van 13% ziet hierin problemen (Nijmegen: 8% in 2021).
Wijkprofessionals signaleren diverse aandachtspunten voor Nije Veld. Deze hebben meestal betrekking op de buurt Willemskwartier. Het gaat veelal over huishoudensproblematiek, veiligheid en sociaal klimaat, verkeersveiligheid en openbare ruimte:
- Veel problematiek achter de voordeur in het Willemskwartier, maar mogelijk ook in de Muntenbuurt. Betreft onder meer meervoudige problematiek, welzijn, ontwikkeling van kinderen, psychische problematiek, escalaties tussen mensen.
- Aandachtspunten rond veiligheid hebben vaak te maken met criminaliteit of dealers. Bewoners ervaren daarnaast nog altijd een gevoel van onveiligheid i.r.t. jongerenoverlast. Dit hangt samen met de overlast van 'vroeger', al is de huidige vorm van overlast minder.
- De kop van de Willemsweg blijft een aandachtslocatie door hangen, afval, drugsgebruik, diverse overlast en psychische problematiek van bewoners. Dit gebied kan door bezoekers en bewoners als onveilig worden ervaren.
- In Nije Veld leven allerlei groepen samen in de wijk, in sommige gevallen met elkaar maar vaak ook los van elkaar. Burenoverlast komt veel voor, je moet wel passen in de wijk, mensen hebben het hart op de tong. Zo'n 21% van de inwoners geeft aan dat overlast van omwonenden vaak voorkomt in hun buurt (Nijmegen 12% in 2021).
- Verkeersveiligheid is vooral een aandachtspunt rondom de drukke straten i.c.m. bijvoorbeeld spelende of schoolgaande kinderen. Er speelt vrij veel verkeersoverlast in de wijk.
- Een zekere verpaupering is zichtbaar in sommige wijkdelen. Dit heeft onder meer te maken met slecht onderhouden voortuinen, waardoor het aangezicht van een wijk wisselend is (tuinen met grofvuil, kapotte hekken, kapotte fietsen, maar ook tuinen die goed onderhouden zijn, met planten en bloemen). Ook verloopt het aanbieden van huishoudelijk afval door bewoners vaak slecht.
- Nije Veld is in de woonstraten erg stenig, met weinig straatbomen en buurt- en wijkgroen.
Binnen Nije Veld zijn er concentraties van maatschappelijk kwetsbare bewoners:
- Zo'n 23% van de huishoudens heeft een inkomen tot 110% sociaal minimum (Nijmegen: 15,5% in 2019). De wijk kent een behoorlijk hoog aandeel uitkeringen: bijna 10,6% van de 14-65-jarigen, Nijmegen bijna 6,6% (2021, Participatiewet).
- Het aandeel kwetsbare huishoudens met een stapeling van ondersteuningsregelingen is verhoudingsgewijs hoog: ruim 7% in 2020 (inkomen, zorg, welzijn).
Een groot deel van de inwoners is gehecht aan de eigen buurt: 60,4% (70% in Nijmegen, 2021). Maar er is hier ook een groep (34,5%) die niet aan de buurt is gehecht.
Er wonen hier veel Nijmegenaren van niet-westerse afkomst. Ruim een derde van de inwoners (37%, versus 46% gemiddeld in Nijmegen) vindt het samenleven van diverse etnische groepen goed gaan, 14% geeft aan dat hier niet goed gaat (in Nijmegen is dat 9% in 2021).