Lees meer
Leefbaarheid en wijkontwikkeling
Leefbaarheid en wijkontwikkeling
Bewoners waarderen het woon- en leefklimaat in hun wijk gemiddeld met een rapportcijfer 8,1. Deze goede waardering ligt duidelijk boven de gemiddelden in stadsdeel Nijmegen-Midden (7,7) en in Nijmegen (7,5). Dit rapportcijfer is na een meerjarige verbetering gestabiliseerd.
Wijkmonitoring laat een gunstig en stabiel woon- en leefklimaat zien.
Leefbaarometer.nl beoordeelt de leefbaarheid in de wijk in 2020 als uitstekend. Er zijn geen aandachtsgebieden met leefbaarheidsrisico's aangegeven (beeld 2020).
Een groot deel van de inwoners vindt de buurt waarin men woont het afgelopen jaar stabiel gebleven (81%).
Positieve ontwikkelingen in de woonomgeving zijn in de ogen van wijkbewoners vooral:
- meer en/of betere horecavoorzieningen;
- meer of beter onderhoud groenvoorzieningen;
- meer en/of betere buurthuizen, wijkcentra of ontmoetingsplekken;
- meer en/of betere winkels.
Negatieve ontwikkelingen in de woonomgeving zijn volgens bewoners vooral:
- drukker verkeer;
- meer rotzooi, zwerfvuil of afval;
- onderhoud en staat van wegen, algemeen beeld;
- slechter onderhoud van groenvoorzieningen;
- het voorzieningenniveau is afgenomen;
- minder of te weinig parkeerplaatsen.
Kenmerkend voor het voorzieningenaanbod:
- Aan de randen van Hazenkamp zijn veel dagelijkse voorzieningen te vinden: grote- en middelgrote supermarkten, een apotheek en winkels met dagelijks aanbod en - voor drogisterij/uiterlijke verzorging.
- Ontmoetingsmogelijkheden zijn er vooral middels horecavestigingen aan de randen van de wijk.
- Er is hier een gespreid aanbod aan huisartsen, tandartsen of fysiotherapie.
- Voor sport- en bewegen is het Goffertpark nabij. Daarnaast zijn er een beweegroute, fitness en enkele verenigingen in de wijk. In de openbare ruimte zijn er diverse sport- en speelplekken, behoorlijk verspreid over de wijk.
Een groot deel van de wijkbewoners voelt zich veilig in de eigen woonbuurt, sinds 2016 is dit beeld consistent. Een verhoudingsgewijs klein aandeel van 8% ervaart hier vaak of soms onveiligheidsgevoelens (Nijmegen 17%).
Het positieve beeld sluit aan bij het verhoudingsgewijs lage aantal geregistreerde voorvallen in de Hazenkamp (politiecijfers). Auto-inbraak, fietsendiefstal (incl. brom-/snorfietsen) of bedreiging/mishandeling komen verhoudingsgewijs weinig voor. Bovendien daalt het aantal meldingen en aangiften in brede zin al langere tijd.
In de periode 2011-2021 zien we een flinke afname van 40-59 jarigen en een flinke toename van 60-79 jarigen.
Verhoudingsgewijs hoog aandeel bewoners met een Nederlandse achtergrond.
Hazenkamp kent relatief veel kinderen (0-14 jr) en ook wat meer 65+ers dan gemiddeld.
Sterktes en aantrekkingskracht
Sterktes en aantrekkingskracht
Hazenkamp is een hooggewaardeerde woonwijk, met een gunstige beoordeling van de leefbaarheid. De wijk komt groen over, vooral door de volgroeide straatbomen, ruime voor- en achtertuinen en de directe nabijheid van het stadspark De Goffert (met lusten en lasten). Sterk punt is ook de centrale ligging in de stad.
Gemiddeld wonen huishoudens hier al 18 jaar. In Nijmegen bedraagt de gemiddelde woonduur zo'n 13 jaar. Het overgrote deel van de inwoners is gehecht aan de eigen buurt: 84,5% (70% in Nijmegen, 2021).
Hazenkamp kent relatief veel maatschappelijk sterke inwoners:
- Er wonen relatief veel hoog opgeleiden (69% in 2019, versus 43% in Nijmegen), gering aantal laagopgeleiden (9% versus 22% in Nijmegen in 2019).
- Bijna de helft van de inwoners wordt tot de hoogste welstandsklasse gerekend; vrijwel niemand tot de laagste welstandsklasse. Er zijn hier weinig huishoudens met een laag inkomen (3,5% huishoudens tot 110% sociaal minimum, Nijmegen: 15,5% in 2019), het aandeel inwoners dat een participatiewet uitkering heeft is laag: 1,4% van de 14-65-jarigen, Nijmegen 6,6% (2021). Zo ook aantal kwetsbare huishoudens met een stapeling van ondersteuningsregelingen (inkomen, zorg, welzijn).
- Wijkprofessionals signaleren dat veel bewoners zich inzetten voor de wijk of voor bijvoorbeeld voor project voor mensen met dementie.
Bewoners waarderen ook het sociaal klimaat, de sociale samenhang is hier sterk. Het elkaar kennen, met elkaar omgaan, de saamhorigheid en de mate waarin mensen zich thuis voelen bij anderen in de buurt worden duidelijk hoger beoordeeld dan elders (2021).
Naar verhouding staan er in Hazenkamp veel laagbouwwoningen, met 71% in 2021 een gewilde woningcategorie. Volgens wijkprofessionals voelt de wijk ruim aan door de brede straten met bomen en is ten opzichte van naastgelegen wijken of buurten veel groener en ruimer opgezet.
De waarde van woningen is hier verhoudingsgewijs hoog, wat duidt op een boven gemiddelde woningmarktpositie. De woningen liggen hier erg goed in de markt. Gemiddeld genomen ligt de waarde hier €46.000,- hoger dan bij soortgelijke woningen in andere delen van Nijmegen. Dit komt bijvoorbeeld door het imago van de wijk of afstand tot het centrum. De waardevergelijking is modelmatig.
Het is ook een rustige woonwijk:
- Bijna een derde van de inwoners signaleert overlast van groepen jongeren op bepaalde momenten. Ruim 64% ervaart (bijna) nooit overlast, een verhoudingsgewijs gunstig beeld (Nijmegen 45% nooit overlast in 2021).
- In deze wijk wordt in bepaalde mate geluidoverlast ervaren, maar een relatief grote groep ervaart geen hinder van geluid in de woonbuurt.
- Een grote groep inwoners (ruim 73%) geeft aan dat overlast van omwonenden (bijna) nooit voorkomt in hun buurt (Nijmegen 51% in 2021).
De tevredenheid met groenvoorzieningen in de buurt is hier hoog: 83% in 2021 versus 66% gemiddeld in Nijmegen. Veel inwoners vinden de buurt voldoende schoon (96% in 2021). De tevredenheid over mogelijkheden voor sporten of bewegen en voorzieningen voor kinderen is hier hoog.
Aandachtspunten
Aandachtspunten
Buurtproblemen die volgens bewoners met voorrang moeten worden opgepakt:
- gebrekkig onderhoud of slechte staat van wegen;
- overlast van hardrijdend verkeer;
- gebrek aan (goede) wijkcentra, buurthuizen, ontmoetingsplekken;
- druk verkeer;
- slechte verkeersdoorstroming;
- meer, betere voorzieningen voor jongeren;
- rotzooi, zwerfvuil of afval;
- geluidsoverlast;
- parkeeroverlast;
- gebrek aan parkeermogelijkheden.
De meeste bewoners vinden de straatverlichting in orde (72%), maar een groep van 13% ziet hierin problemen (Nijmegen: 8% in 2021).
De wijk kent veel scholen, in relatief grote panden. Wijkprofessionals geven aan dat er verkeersimpact is, vooral van scholen met een regionale functie. Rondom de scholen in de Hazenkamp blijft verkeer voor hen een uitdaging.
Volgens wijkprofessionals lijkt het alsof bewoners hier eerder overlast ervaren dan elders in Nijmegen. Een voorbeeld daarvan vormen volgens hen overlastmeldingen van spelende kinderen.