Lees meer
Leefbaarheid en wijkontwikkeling
Leefbaarheid en wijkontwikkeling
Bewoners waarderen het woon- en leefklimaat in hun wijk gemiddeld met een rapportcijfer 8,2. Deze goede waardering is ongeveer gelijk aan het gemiddelde in het stadsdeel Nijmegen-Oost (8,1) en hoger dan gemiddeld in Nijmegen (7,5). Het rapportcijfer voor de buurt is in de lange termijn stabiel en de laatste jaren licht stijgend.
Wijkmonitoring laat een stabiel woon- en leefklimaat zien.
Leefbaarometer.nl beoordeelt de leefbaarheid in de wijk in 2020 als uitstekend, eerder was dat goed of zeer goed. Er zijn geen aandachtsgebieden met leefbaarheidsrisico's aangegeven. Een groot deel van de inwoners vindt de buurt waarin men woont het afgelopen jaar stabiel gebleven (71%).
Positieve ontwikkelingen in de woonomgeving zijn in de ogen van wijkbewoners vooral:
- meer groenvoorzieningen;
- meer saamhorigheid en onderlinge betrokkenheid;
- onderhoud en staat van wegen verbeterd, algemeen beeld.
Negatieve ontwikkelingen in de woonomgeving zijn volgens bewoners vooral:
- meer overlast van studenten;
- onderhoud en staat van wegen, algemeen beeld;
- drukker verkeer;
- meer overlast van (hang)jongeren;
- meer rotzooi, zwerfvuil of afval;
- minder of te weinig parkeerplaatsen;
- meer geluidsoverlast;
- verkamering van woningen, te veel kamerbewoning.
Kenmerkend voor het voorzieningenaanbod:
- Galgenveld kent een behoorlijk gespreid aanbod met een grote supermarkt, een apotheek en diverse winkels voor dagelijkse verzorging.
- Ontmoetingsmogelijkheden zijn er vooral in het noordelijk deel van de wijk, waar diverse horecagelegenheden zijn gelegen.
- Er is hier een uitgebreid en gespreid aanbod aan huisartsen, tandartsen of fysiotherapie.
- In de aansluitende wijken zijn er diverse voorzieningen voor sporten en beweging. De wijk zelf kent twee sportzalen. In de openbare ruimte zijn er diverse sport- en speelplekken, behoorlijk verspreid over de wijk.
Een verhoudingsgewijs klein aandeel inwoners ervaart hier onveiligheidsgevoelens. Zo'n 8% voelt zich vaak of soms onveilig in de eigen woonomgeving (Nijmegen 17%). Het gunstige veiligheidsbeeld wordt ook bevestigd door de politiecijfers van de afgelopen jaren. Er worden weinig voorvallen van bijvoorbeeld inbraak, diefstal of overlast geregistreerd, uitgezonderd het aantal fietsendiefstallen (incl. brom-/snorfietsen) dat is ook dit jaar weer toegenomen.
Er wonen relatief veel jongeren van 15-24 jaar (studenten) in de wijk. Dit zie je ook terug in het relatief hoge aantal verkamerde panden. In 2021 heeft bijna 7% van de adressen een vergunning. Mogelijk zijn er ook kamers zonder vergunning.
Daarnaast is er een vergrijzende beeld: flinke toename groep 60-79 jarigen en een afname van 40-59 jarigen en in mindere mate van jonge kinderen. Wijkprofessionals zien deze vergrijzing ook, met het bijbehorende toenemende zorggebruik.
Sterktes en aantrekkingskracht
Sterktes en aantrekkingskracht
In deze hooggewaardeerde woonwijk heeft het 19e eeuwse deel een monumentaal karakter met statige laanbomen. De zogenaamde Indische buurt en omgeving Surinameweg kennen met groen omzoomde pleinen zoals het Javaplein. De ‘professorenbuurt’ tenslotte is aan het eind van de jaren vijftig opgezet met een overzichtelijke opzet met portiekflats en laagbouw. Galgenveld heeft voorzieningen als het Oud Burgeren Gasthuis, een studentencomplex en winkelcentrum.
Het overgrote deel van de inwoners is gehecht aan de eigen buurt: 82% (70% in Nijmegen, 2021). De sociale samenhang is hier sterk. Het elkaar kennen, met elkaar omgaan, de saamhorigheid en de mate waarin mensen zich thuis voelen bij anderen in de buurt worden duidelijk hoger beoordeeld dan elders. Inwoners voelen zich medeverantwoordelijk voor de leefbaarheid in de wijk. Dit komt ook tot uiting in de bewonersparticipatie, zo geven wijkprofessionals aan. Veel bewoners zijn bereid om mee te denken bij het maken van plannen en ontwikkelingen in de buurt.
Jongerenoverlast speelt hier in mindere mate. Ruim 55% ervaart (bijna) nooit overlast (Nijmegen 45% in 2021).
Veel inwoners vinden de buurt voldoende schoon (91% in 2021). Er is een hoge tevredenheid over de voorzieningen waar buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten en de speelplekken voor kinderen. Ook de tevredenheid over winkels voor dagelijkse boodschappen is hier hoog.
Er wonen relatief veel maatschappelijk sterke inwoners in de wijk:
- Relatief veel hoogopgeleiden (63% in 2019, versus 43% in Nijmegen), een gering aantal laagopgeleiden (6% versus 22% in Nijmegen in 2019). Veel mensen in de hoogste welstandsklasse.
- Weinig huishoudens met een laag inkomen (8,7% huishoudens tot 110% sociaal minimum, Nijmegen: 15,5% in 2019). Een laag aandeel inwoners die een participatiewet uitkering heeft: 1,8% van de 14-65-jarigen, Nijmegen 6,6% (2021).
De woningen liggen hier goed in de markt. Gemiddeld genomen ligt de waarde hier €29.000 hoger dan bij soortgelijke woningen in andere delen van Nijmegen. Dit komt bijvoorbeeld door het imago van de wijk of afstand tot het centrum. De waardevergelijking is modelmatig.
Aandachtspunten
Aandachtspunten
Buurtproblemen die volgens bewoners met voorrang moeten worden opgepakt:
- druk verkeer;
- geluidsoverlast;
- rotzooi, zwerfvuil of afval;
- bepaalde verkeerssituaties;
- de inrichting van bepaalde straten, wegen, kruispunten of rotondes;
- parkeeroverlast;
- gebrekkig onderhoud of slechte staat trottoirs en wandelpaden;
- gebrek aan parkeermogelijkheden;
- winkelvoorzieningen;
- gebrekkig onderhoud of slechte staat van wegen.
Behoudens de bovenstaande bewonersprioriteiten zijn uit wijkmonitoring zijn geen specifieke attentiepunten naar voren gekomen.