Lees meer
Leefbaarheid en wijkontwikkeling
Leefbaarheid en wijkontwikkeling
Bewoners waarderen het woon- en leefklimaat in hun wijk gemiddeld met een rapportcijfer 7,6. Deze waardering tussen ruim voldoende en goed is vergelijkbaar met de gemiddelden in stadsdeel Nijmegen-Oud-West (7,5) en Nijmegen (7,5). Het rapportcijfer voor de buurt verbetert zich al lange tijd.
Woon- en leefklimaat ontwikkelen zich de laatste jaren gunstig: een positieve wijkontwikkeling. De waardering voor de woonbuurt stijgt, veel bewoners en wijkprofessionals zien de buurt zich positief ontwikkelen. Ook neemt de waarde van woningen toe en wordt de leefbaarheid gunstiger beoordeeld.
Leefbaarometer.nl beoordeelt de leefbaarheid in de wijk in 2020 als ruim voldoende, in 2012 was dat nog zwak. Enkele delen van de wijk, aan de noordwestzijde gelegen, zijn als aandachtsgebieden met leefbaarheidsrisico's aangegeven (beeld 2020).
Biezen is volgens wijkprofessionals een volksbuurt in verandering. Het kent inmiddels behoorlijk verschillende deelgebieden waar woon- en leefklimaat aanzienlijk kunnen verschillen. De oude huurdelen zijn soms ook in transitie met woningrenovaties. Herstructurering en nieuwbouw betekenden instroom van nieuwe bewoners. De wijk zit in brede zin in de lift, maar blijft op verschillende vlakken ook kwetsbaar.
De leefbaarheid is volgens wijkprofessionals verbeterd door de milieuwinst die met de grote bedrijfsverplaatsingen en -beëindigingen is behaald. Geluidsoverlast, stank en verkeersimpact zijn verdwenen of verminderd, ten gunste van het leefklimaat.
Een relatief hoog aandeel van 36% vindt de buurt waarin men woont het afgelopen jaar vooruitgegaan. Een kleiner deel zag vooral achteruitgang (19%).
Positieve ontwikkelingen in de woonomgeving zijn in de ogen van wijkbewoners vooral:
- nieuwbouw in de wijk;
- meer en/of betere horecavoorzieningen;
- betere inrichting van straten, wegen, kruispunten, rotondes;
- leefbaarheid in de buurt vooruitgegaan;
- nieuwe of opgeknapte speel- en sportplekken;
- betere sociale samenhang en onderlinge betrokkenheid;
- verjonging van de buurt.
Negatieve ontwikkelingen in de woonomgeving zijn volgens bewoners vooral:
- drukker verkeer;
- meer rotzooi, zwerfvuil of afval;
- diverse verkeersproblematiek;
- meer criminaliteit en geweld, buurt onveiliger geworden;
- verslechtering parkeermogelijkheden;
- verslechtering van groenvoorzieningen, verminderd onderhoud;
- verkeersveiligheid verslechterd, meer overlast hardrijdend verkeer;
- meer drugsoverlast, junks, dealers;
- minder of slechtere horecavoorzieningen.
Veel wijkprofessionals vinden dat de wijk de afgelopen 2 jaren vooruit is gegaan.
Kenmerkend voor het voorzieningenaanbod:
- Biezen kent diverse voorzieningen voor dagelijkse verzorging: een grote supermarkt, apotheek, aanbod drogisterij/uiterlijke verzorging en enkele winkels met dagelijks aanbod;
- De wijk kent met een behoorlijk gespreid horeca-aanbod en een wijkaccommodatie allerlei ontmoetingsmogelijkheden. Nijmegen-Centrum is nabij;
- Er is hier een gespreid aanbod aan huisartsen, tandartsen of fysiotherapie;
- Voorzieningen voor sporten en bewegen zijn een sportzaal, enkele sportverenigingen en fitness. Net buiten de wijk liggen aan de stadsranden grotere sportparken. Ook is er een beweegroute in Biezen. In de openbare ruimte zijn er diverse sport- en speelplekken, behoorlijk verspreid over de wijk.
Een verhoudingsgewijs wat grotere groep inwoners voelt zich hier (vaak of soms) onveilig in eigen buurt: 20% versus 17% in geheel Nijmegen. Deze mensen geven diverse redenen en oorzaken aan, veel genoemd zijn drugsdealers en/of drugsverslaafden in de buurt en mensen in de buurt die ik vanwege hun gedrag niet vertrouw.
Het aandeel inwoners dat overlast van dronken mensen op straat of drugsoverlast aangeeft is enigszins bovengemiddeld. Drugsoverlast wordt ook als één van de belangrijkste buurtproblemen in Biezen gezien.
In de politiecijfers valt het verhoudingsgewijs hoge aantal auto-inbraken al een aantal jaren op. Woninginbraak (incl. schuur, garage) en bedreiging/mishandeling zijn hierin steeds minder zichtbaar (gunstige trends).
De bevolkingsomvang is na duidelijke groei de afgelopen jaren nu stabiel. De groei in de periode na 2011 hangt samen met de herstructurering en bouw van het Waalfront. In Biezen zien we net als in veel andere wijken groei van de groep 60-79 jarigen. Maar ook een toename van de groep 25-39 jarigen en jonge kinderen als gevolg van de grote nieuwbouwproductie in deze wijk.
Sterktes en aantrekkingskracht
Sterktes en aantrekkingskracht
Biezen heeft zich ontwikkeld tot een gewaardeerd woon- en werkgebied. Woon- en leefklimaat ontwikkelen zich de laatste jaren gunstig. In de loop van de jaren zijn in de wijk herstructureringen doorgevoerd. Aan de westzijde is Park West gerealiseerd. Het gebied tussen Biezen en de Waal(haven) kende vooral bedrijvigheid, en is in herontwikkeling tot woongebied met diverse voorzieningen.
Volgens wijkprofessionals wordt de aantrekkingskracht vooral bepaald door:
- Een grote diversiteit aan woningen, waaronder veel nieuwbouw-aanbod. Het woningaanbod is door nieuwbouw, vooral appartementen en duurdere koopwoningen, divers geworden.
- Nieuwe wijkdelen geven een positieve, modern, nette en schone indruk. Het zich ontwikkelende Waalfront verhoogt de aantrekkingskracht van de wijk aanzienlijk.
- De gunstige ligging van wijk nabij het centrum.
- Een sterk aanbod aan winkels en voorzieningen voor jong en oud. Er zijn veel voorzieningen dichtbij : wijkcentrum, winkels, huisarts, apotheek, onderwijsinstelling, kinderopvang etc.
- Het Westerpark wordt door de gehele wijk gebruikt, oude en nieuwe bewoners. Het is een plaats waar oude en nieuwe bewoners elkaar ontmoeten.
- Er zijn wijkdelen waar bewoners elkaar in opvallende mate helpen. Dan vormt de buurt in de ogen van betrokken professionals een sociaal vangnet. Wel zijn deze bewoners vaak moeilijker bereikbaar voor ‘buitenstaanders’.
Aandachtspunten
Aandachtspunten
Buurtproblemen die volgens bewoners met voorrang moeten worden opgepakt:
- hoeveelheid groenvoorzieningen;
- overlast van hardrijdend verkeer;
- rotzooi, zwerfvuil of afval;
- drugsoverlast, junks, dealers;
- criminaliteit, geweld, onveiligheid;
- druk verkeer;
- overlast van (hang)jongeren;
- bepaalde verkeerssituaties;
- geluidsoverlast;
- afvalbakken, afvalcontainers (tekort, bijplaatsingen).
Aandachtspunten zijn er op verschillende terreinen: concentraties van huishoudensproblematiek, sociaal klimaat, openbare ruimte en diverse overlastproblematieken.
Als het gaat om huishoudensproblematiek geven wijkprofessionals aan dat in delen van de oudbouw, en in de sociale huurcomplexen, de bevolkingssamenstelling eenzijdig en overwegend zwak is. Er is daar sprake van inkomensproblematiek, armoede, psychosociale problematiek, eenzaamheid, gezondheidsproblematiek en vaak een combinatie hiervan (multiproblem). Een deel van de bevolking is economisch kwetsbaar: 19,6% van de huishoudens heeft een inkomen tot 110% sociaal minimum (Nijmegen: 15,5% in 2019).
Een aandachtspunt is ook de samenhang en verbinding tussen de heel verschillende deelgebieden en hun bewoners. Wijkprofessionals geven voor wat betreft het sociaal klimaat aan dat diversiteit een kracht is, maar de verschillen ook zodanig zijn dat mensen niet snel bij elkaar op de koffie zullen gaan. Er is weinig contact en sociale verbinding tussen zittende bewoners en nieuwe instroom. Er worden duidelijke scheidslijnen gevoeld, soms letterlijk (denk aan de Voorstadslaan). Op de achtergrond speelt ook een scheiding in armoede en kansen.
In negatieve zin valt wijkprofessionals de vervuiling in de buurt op. Niet iedereen gaat op de juiste manier om met het afvoeren van huishoudelijk afval. In de openbare ruimte, maar ook in tuinen en achterpaden zijn afval en zwerfvuil en ratten vaak een probleem. Veel bewoners hebben hier overlast van hondenpoep.
De meeste inwoners zijn tevreden met groenvoorzieningen in de buurt, maar een relatief hoge 30% is dat niet (cijfer 2021). Deze mensen geven diverse redenen en oorzaken aan, veel genoemd zijn een gebrek aan groen (hoeveelheid, stenigheid), te weinig soorten bomen of struiken (eenzijdigheid) en ontevredenheid over onderhoud. Het is nog steeds een versteende wijk, vooral het Waterkwartier.
Te hard rijdend verkeer en parkeeroverlast zijn volgens veel bewoners aandachtspunten. Wijkprofessionals noemen in dit verband vooral de Waterstraat (onveilig voor ouders en kinderen om de school te bereiken) en de Weurtseweg als barrière (vooral voor kinderen). Er wordt toenemende verkeersdrukte verwacht, gerelateerd aan de verdere groei van de wijk.
Specifieke overlastproblematiek komt voort uit de nabijheid van het centrum, waardoor overlastgevende verslaafden en daklozen uitwaaieren in Biezen. Bijvoorbeeld in de omgeving Voorstadslaan, Fenikshof en Marialaan.
Hinder van stank of vieze lucht is in deze wijk een thema. Meest genoemde redenen voor stankhinder zijn:
- industrie (in het algemeen);
- een specifiek bedrijf (asfaltproductie);
- scheepvaart;
- Gft-containers en/of afvalzakken;
- vuilnisbakken.