Inbraak en diefstal
- In 2022 steeg het aantal geregistreerde gevallen van diefstal en inbraak. Vooral het aantal fietsendiefstallen is fors gestegen.
- Het totaal aantal diefstallen en inbraken in 2022 is wel lager dan in 2019, het jaar voor de coronapandemie.
Inbraak en diefstal in 2022 gestegen
Het aantal geregistreerde fietsendiefstallen is in 2022 fors gestegen naar een niveau hoger dan voor de coronapandemie. Voor enkele andere soorten inbraak en diefstal - woninginbraak, diefstal van motorvoertuigen, zakkenrollerij en winkeldiefstal – is het aantal geregistreerde gevallen in 2022 ook gestegen, maar ligt dit wel lager dan in 2019, het jaar voor de coronapandemie.
Er is niet alleen sprake van een stijging van diefstal en inbraak. Voor diefstal uit schuur, garage e.d., auto-inbraak en bedrijfsinbraak zijn de geregistreerde aantallen in 2022 namelijk wat verder gedaald.
In totaal is het aantal geregistreerde gevallen van diefstal en inbraak in 2022 met 31% gestegen ten opzichte van 2021, maar het aantal ligt wel nog 8% lager dan in 2019.
Als we wat verder terugkijken, zien we in de periode 2013-2021 een dalende trend voor het totaal aan diefstallen en inbraken, die in 2022 wordt onderbroken.
Figuur: Geregistreerde vermogensdelicten in de periode 2018-2022. Bron: politiestatistieken.
Een vast patroon is dat enkele soorten diefstal relatief veel voorkomen in Nijmegen-Centrum: zakkenrollerij, winkeldiefstal en fietsendiefstal. Dit heeft te maken met de centrumfuncties (winkelcentrum, uitgaansleven).
Gegevens over slachtofferschap uit bevolkingsonderzoek (uitkomsten landelijke Veiligheidsmonitor voor de Nijmeegse respondenten) vullen de cijfers over de geregistreerde criminaliteit aan, omdat in het bevolkingsonderzoek ook gevraagd wordt naar de misdrijven, waarvan geen aangifte is gedaan. De onderstaande figuur laat voor een aantal vermogensdelicten zien welk percentage Nijmegenaren er in 2021 slachtoffer van werd. De volgende meting vindt in 2023 plaats.
Figuur: Slachtofferpercentages Nijmegenaren voor enkele vermogensdelicten. Bron: Landelijke Veiligheidsmonitor 2021.
In de landelijke Veiligheidsmonitor (2021) is gevraagd naar zes technische maatregelen tegen woninginbraak:
- 53% van de Nijmegenaren heeft extra veiligheidssloten of grendels op ramen en/of deuren;
- 38% heeft buitenverlichting met een sensor;
- 16% heeft rolluiken of luiken voor ramen en/of deuren;
- 9% heeft camerabewaking;
- 6% heeft een alarminstallatie;
- 5% heeft een raamsticker of certificaat Politiekeurmerk Veilig Wonen.
Ook is gevraagd is naar vier sociaal preventieve maatregelen:
- 78% van de Nijmegenaren neemt waardevolle spullen altijd of vaak mee uit de auto;
- 62% zet de fiets indien mogelijk altijd of vaak in een bewaakte fietsenstalling neer;
- 37% laat waardevolle spullen altijd of vaak thuis;
- 36% laat altijd of vaak het licht branden als 's avonds niemand thuis.
Verder is er gevraagd naar preventieve buurtvoorzieningen:
- 30% van de Nijmegenaren geeft aan dat iemand in het huishouden zich bij Burgernet heeft aangemeld;
- 24% geeft aan dat de buurt een buurtpreventie-app heeft;
- 14% geeft aan dat iemand in het huishouden deelneemt aan de buurtpreventie-app;
- 2,4% geeft aan dat de buurt een buurt- of burgerwacht heeft.
Stedenvergelijking: ook in benchmarksteden een stijging na jaren van daling
- Net als in Nijmegen zien we ook in de benchmarksteden een forse daling van het aantal geregistreerde gevallen van inbraak en diefstal in de periode 2013-2021 gevolgd door een stijging in 2022.
- In 2021 is het aantal geregistreerde gevallen van inbraak en diefstal in Nijmegen (35,5 per 1.000 inwoners) hoger dan gemiddeld in de benchmarksteden (31,7 per 1.000 inwoners). Dat heeft vooral te maken met een hoger aantal geregistreerde fietsendiefstallen (12,9 per 1.000 inwoners tegenover gemiddeld 9,1 in de benchmarksteden).
- In 2021 lag het percentage Nijmegenaren, dat aangaf dat men in het voorgaande jaar slachtoffer werd van diefstal en/of inbraak (10,8%), iets onder het gemiddelde voor de benchmarksteden (11,7%). Dit verschil is niet significant. Ook het percentage dat in het voorgaande jaar slachtoffer werd van fietsendiefstal is in Nijmegen niet hoger dan gemiddeld in de benchmarksteden.
- Nijmegenaren passen over het algemeen wat minder technische maatregelen tegen inbraak en diefstal toe dan gemiddeld in de benchmarksteden. Voor de sociaal preventieve maatregelen bij elkaar scoort Nijmegen wel in de buurt van het gemiddelde. Dat geldt ook voor het gebruik van Burgernet en WhatsApp-buurtpreventie. Opvallend is dat in de meeste benchmarksteden een (veel) hoger percentage dan in Nijmegen aangeeft dat de buurt een buurt- of burgerwacht heeft.